Probleem

9 miljoen ton meubilair wordt weggegooid. Dat is ongeveer 5% van alles wat naar stortplaatsen wordt gebracht (een aanzienlijk deel, vooral als je de hoeveelheid voedselafval en verpakkingsmaterialen in overweging neemt). Het is niet alleen verspillend, maar ook geen goede investering. Volgens Ashlee Piper, een duurzaamheidsexpert en auteur van "Give a Sh*t: Do Good. Live Better. Save the Planet", is het grootste deel van het meubilair dat momenteel stortplaatsen vervuilt, gemaakt binnen de laatste 10 tot 15 jaar.

Meubelafval: De feiten

Volgens de EPA bedroeg het meubelafval dat alleen al door Amerikanen werd gegenereerd een verbijsterende 12,2 miljoen ton, waarvan 80,2% naar de stortplaats ging. De instantie ontdekte ook dat slechts 0,3% van het meubelafval dat naar de stortplaats werd gestuurd, werd hersteld voor recycling. En om het nog erger te maken, omvat meubelafval niet de items zoals tapijten en vloerkleden, waarvan nog eens 3,4 miljoen ton wordt weggegooid.

Snelle meubels

Een deel van het probleem is "snelle meubels". Geproduceerd en verkocht door enkele van de grootste namen in de meubel- en woningverbeteringsindustrie, worden deze items gemaakt van slechte materialen en tegen prijzen zo laag dat veel mensen ze als wegwerpproducten beschouwen.

Gecombineerd betekenen de lage kwaliteit en waarde van snelle meubels dat het meestal te duur of moeilijk is om te repareren, verkopen of doneren, en het is veel waarschijnlijker dat het op de stoep belandt. Een Britse enquête ontdekte dat de mensen nog steeds functionerende meubels weggooien in plaats van ze te verkopen of doneren.

Oplossing

Van afval naar grondstof van grondstof naar design. Waarom recyclen, als je ook kan upcyclen? Het materiaal is nog goed genoeg om nieuwe producten van te maken, als je er maar creatief naar kijkt. Dat is waar wij bij Abel & Tosh heel goed in zijn!   

Zo transformeert Abel & Tosh in samenwerking met meer dan 100+ jong designers, topontwerpers en kunstenaars afval tot unieke interieur en design producten.

Het Begin

Op 12 juli, een dag doordrenkt van stortregens, vond Rutger van 't Klooster, de oprichter van Abel & Tosh, zijn toevlucht in een winkel om te schuilen. Wat aanvankelijk een eenvoudige handeling leek om aan het weer te ontsnappen, ontpopte zich al snel tot een keerpunt in zijn leven. In de gezellige ambiance van de winkel aan de Utrechtstraat, viel zijn blik op een betoverende lamp met een prijskaartje van €800,- euro.

Gedreven door nieuwsgierigheid richtte Rutger zich tot de verkoopsters, met een verlangen om het verhaal achter deze lamp te ontdekken – van wie was het en welk materiaal sierde dit kunstwerk? Het ontluikende mysterie werd met een schouderophalen beantwoord: "Poeh, geen idee." Een moment van verwarring overviel Rutger; €800,- voor een lamp en geen enkel antwoord. Het was op dat moment dat hij zichzelf de prangende vraag stelde: "Wat is dit in godsnaam?" Een kritisch besef dat de aanzet gaf tot een diepere duik in de problemen van de industrie.

Met elke stap dieper in het weefsel van het probleem, groeide Rutgers verlangen om deel uit te maken van de oplossing. En zo geschiedde! Een revolutionair platform. Een plek waar getalenteerde designers, topontwerpers, kunstenaars en consumenten samensmelten. Het assortiment omvat met zorg geselecteerde producten, met levenslange garantie.

Hier vertelt elk product een uniek verhaal, en precies hier begint jouw eigen verhaal.

Team

 • Ruud van 't Klooster

  Co-Founder & CFO

 • Noelle Langeveld

  Brand Director

 • Pieter van Stempvoort

  Technical Director

 • Bas Paping

  Service Manager

 • Joost Liebe

  Marketing Advisor

De Makers

Maak kennis

Partners Abel & Tosh

Gezien op TV

Abel & Tosh heeft zich onderscheiden door getalenteerde jonge ontwerpers te leveren aan het tv-programma. Deze veelbelovende designers treden op in de uitzendingen, waar ze gepassioneerd vertellen over de producten die ze aanbieden aan "Weer Verliefd op je Huis."

Shop nu